وقتش رسیده به هیچ چیز فکر نکنید و فقط غذا بخورید تا لاغر شوید
به گزارش وبلاگ فناوری های نو، خبرنگاران آیا تا به امروز به این امر فکر کرده اید که هر هدفی که در زندگی دارید، ابتدا باید در ذهنتان اتفاق بیفتد؟ این باور بسیاری از روانشناسان و افراد موفقی است که قدم در دنیای موفقیت و روانشناسی گذاشته اند. همواره کاهش وزن جزو اهداف همیشکی بسیاری از افرادی است که از چاقی با اضافه وزن رنج می برند؛ کتاب کاهش وزن به شیوه توجه آگاهی با ترجمه و تدوین محسن کچویی به توضیحات مفصلی از اهمیت ذهن آگاهی در باب کاهش وزن می پردازد.
محسن کچویی؛ دکتری روانشناسی سلامت و مترجم کتاب کاهش وزن به شیوه ذهن آگاهی در گفت وگو با خبرنگار ایبنا درباره این گفت: این اثر راهنمایی برای جلسات درمانی درمانگران حوزه روانشناسی سلامت نوشته شده است. در واقع یک پروتکل ده جلسه ای علاوه بر دو جلسه پیگیری در کتاب آموزش داده شده است.
وی گفت: اینکه چرا افراد اضافه وزن پیدا می کنند و به دنبال آن تلاش می کنند که وزنشان را پایین بیاورند، در چند دهه گذشته تلاش های تحقیقاتی زیادی در باره آن اجرا شده است. بخشی از این تلاش ها زیستی بوده است و بر این متمرکز بود که افراد با استفاده از دارو یا عمل جراحی وزن خود را پایین بیاورند. بخشی هم متمرکز بر برنامه های رژیمی بوده است که از سوی کارشناسان تغذیه دریافت می شد؛ همچنین یک طرف این قضیه هم ابعاد روان شناختی آن مورد توجه قرار گرفته است.روانشناسان چه می گویند
کچویی در ادامه گفت: در بحث روان شناختی آن بررسی شده است که هر فردی در طول روز، نیاز مشخصی به غذا دارد اما چرا بیش از میزان نیاز خود غذا مصرف می کند؟ بر همین اساس در علم روانشناسی به بررسی ابعاد روانشناختی این موضوع پرداخت و برای این امر یک سری اصطلاح و عبارت هم وضع شد؛ برای مثال از عبارت هایی چون خوردن هیجانی که در پاسخ به
در کل افراد در خوردن آگاهانه غذا را احساس خواهند کرد. آن ها باید فارغ از گذشته و آینده تنها به غذا خوردن بپردارند. این فرایند باید تمرین شوند و در نهایت انسان ها از فرایند خوردن آگاه می شوند. برای مثال آن ها خواهند فهمید که از یک تا ده در چه مرتبه از سیری یا گرسنگی قرار دارند و به تدریج این آگاهی تبدیل به مهارت می گردد
هیجانات مثبت یا منفی روحی فرد است و فرد میل شدیدی به غذا خوردن پیدا می کند؛ یا عبارتی مانند غذا خوردن در پاسخ به محرک های بیرونی که فرد با حس کردن بوی غذا یا دیدن شکل ظاهری آن تمایل زیادی به مصرف آن پیدا می کند.وی ادامه داد: برای مثال شاید برای شما هم پیش آمده باشد که از مقابل یک شیرینی فروشی در حال گذر باشید و دلتان بخواهد رژیمتان را نادیده بگیرید و شروع به خوردن شیرینی کنید.
این پژوهشگرگفت: عبارتی هم مانند خوردن بیرونی به جایگاه مواد غذایی در خانه اشاره می کند. اینکه مواد غذایی در کجای خانه قرار گرفته باشد در میزان مصرف افراد نقش دارد. برای مثال اگر تنقلات را روی میز یا داخل کابینت بگذارید، در میزان مصرف فرد تفاوت به وجود می آید.
وی با اشاره به تحقیقات اجرا شده در این باره گفت: در طول این سال ها در علم روانشناسی به این موضوعات توجه بسیاری شده است و در رابطه با عواملی که می توان نقش مهمی در اضافه وزن داشته باشد تحقیقات گسترده ای شده است. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد بررسی رویکردهای مختلف در روان شناسی است. یکی از این رویکردها، رفتاری است که به اصلاح و تغییر رفتار افراد می پردازد. همچنین رویکرد دیگری با عنوان شناختی است که توجه به اصلاح فکر افراد در ارتباط با غذاخوردن دارد.
وی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت خوردن آگاهانه در امر کاهش وزن تاکید کرد: فرآیندی مانند خورن آگاهانه با حضور ذهن به این منظور است که وقتی ما انسان ها پا به عرصه دنیا می گذاریم از آگاهی کاملی نسبت به بدن خود برخورداریم. برای مثال یک نوزاد می داند که چقدر باید غذا مصرف کند؛ اما یک جایی در جهت زندیگی در نتیجه تربیت والدین و محیط زندگی این آگاهی از بین می رود.
وی ادامه داد: در واقع فرد ارتباطش با عوامل بدنی قطع می گردد و دیگر نسبت به آن آگاهی ندارد و نمی داند که بدن چه نیازهایی دارد و هیجانات خود را به جای نیازهای غذایی در نظر می گیرد. در این شرایط در واقع فرد نمی داند که چه زمانی گرسنه اش می گردد و چه زمانی باید به مصرف غذا بپردازد.
کچویی محور اصلی خوردن آگاهانه را در ارتباط افراد با بدنشان و آگاهی از فرآیندهای بدنی خودشان دانست و در این باره اعلام کرد: خوردن آگاهانه یعنی اینکه افراد بدانند چه زمانی بدنشان نیاز به غذا دارد و با تمام حواس پنجگانه به غذا خوردن بپردازند در واقع با آرامش نسبی این فعالیت را انجام دهند.
وی اضافه نمود: در کل افراد در خوردن آگاهانه غذا را احساس خواهند کرد. آن ها باید فارغ از گذشته و آینده تنها به غذا خوردن
زمانیکه مهارت ذهن آگاهی در افراد شکل می گیرد، می تواند به حوزه های دیگر زندگی یک فرد گسترش پیدا کند و فرد می تواند با هشیاری و توجه آگاهی بیشتری حضور داشته باشد به همین دلیل افراد چندان درگیر افکار و فشارهای محیطی نمی شوند
بپردارند. این فرایند باید تمرین شوند و در نهایت انسان ها از فرایند خوردن آگاه می شوند. برای مثال آن ها خواهند فهمید که از یک تا ده در چه مرتبه از سیری یا گرسنگی قرار دارند و به تدریج این آگاهی تبدیل به مهارت می گردد.کچویی ضمن تعریف دقیق تر از واژه ذهن آگاهی گفت: اگر بخواهم تعریفی از ذهن آگاهی بدهم این است که فردی که دارای این صفت است، در لحظه اکنون زندگی می کند و در گیر گذشته و آینده نیست. بسیاری از انسان ها هنگام غذا خوردن به آینده و گذشته فکر می کنند، اما تمرکز ذهن آگاهیی بر این است که افراد در لحظه حال زندگی کنند.
وی ادامه داد: در آگاهانه غذاخوردن هم ما می خواهیم با همین روش افراد را به آگاهی از نیاز مصرفی بدنشان برسانیم. همانگونه که پیش تر هم اشاره کردم کتاب کاهش وزن به شیوه توجه آگاهی به روایت ده جلسه می پردازد که به تقویت این ویژگی در افراد می انجامد. ارتباط افراد با دورنشان تقویت می گردد و این فرایند باعث می گردد رفتار آن ها در غذا خوردن و نیازشان به طور کامل اصلاح گردد.
به گفته این پژوهشگر، زمانیکه مهارت ذهن آگاهی در افراد شکل می گیرد، می تواند به حوزه های دیگر زندگی یک فرد گسترش پیدا کند و فرد می تواند با هشیاری و توجه آگاهی بیشتری حضور داشته باشد به همین دلیل افراد چندان درگیر افکار و فشارهای محیطی نمی شوند.
وی درباره ریشه های مهارت ذهن آگاهی گفت: این مهارت شیوه های آیین بودایی برمی گردد اما به هیچ عنوان بحث مذهبی نیست. به تدریج در آمریکا از این مهارت استفاده شد و در علم روانشناسی هم وارد شد. بسیاری از افراد با این مهارت میزان استرسشان بسیار کاهش یافت و نتایج قابل قبولی را در برد اشت.
کچویی گفت: به تدریج ذهن آگاهی در حوزه های مختلف روانشناسی ورود کرد. یکی از این حوزه ها بحث چاقی و افزایش وزن بود که فردی به نام جین کریستلر برنامه ای مدون بر همین اساس تدوین کرد و با حمیات مالی دانشگاه ها و مراکز سلامت روان آمریکا مورد کارآزمایی قرار گرفت و اثربخشی آن به اثبات رسید. در ادامه این برنامه به شدت در جنبه های دیگر هم گسترش خوبی داشت و افراد مختلف با شرکت در این برنامه ها به توسعه آن پرداختند.
وی ادامه داد: تاکیدی که دکتر کریستلر در کتاب های خود دارد هم بر خرد دورنی و هم بر خرد بیرونی است. خرد درونی همان ارتباط
داشتن حس بد نسبت به بدن از سوی افراد و سرزنش خود آن هم در طول سال های طولانی این فرایند را کندتر می کند. افراد باید با خود آشتی کنند و خود را دوست داشته باشند تا بتوانند نسبت به تغییر کردن اقدام کنند. همچنین باید در برنامه زندگی و غذاییشان همواره بذرهای تازه بکارند
با درون و آگاهی از نیازهای درونی ما است. خرد بیرونی هم اشاره به دانش بیرونی افراد می کند. برای مثال اگر فردی می خواهد به کاهش وزن مطلوب خود برسد باید دانش غذایی خود را بالا ببرد و از ورزش و دیگر روش ها بهره گیرد.کچویی در تشریح آگاهانه غذاخورن با روش ذهن آگاهی گفت: اصلا صحبت از رژیم دریافت نیست و تنها افراد باید موادی را مصرف کنند که نیازهای غذایی بدن را تامین کند. در واقع بخشی از برنامه بر آموزش های غذایی متمرکز می گردد و بخشی هم بر فعالیت بدنی. در حقیقت افراد بدون اینکه فشار زیادی را تحمل کنند به کاهش وزن دلخواه خود برسند.
وی با اشاره به اهمیت این اثر برای متخصصان تغذیه گفت: برای اینکه فردی بخواهد در این زمینه گروه درمانی کند، باید چند تخصص داشته باشد؛ ابتدا باید بدانند که ذهن آگاهی چیست و اجرای گروه درمانی در چه شرایطی عملی است. در کل کاهش وزن یک بحث میان رشته ای است. اگر متخصص تغذیه ای می خواهد با روش ذهن آگاهی به درمان بپردازد در ابتدا باید خود به خوبی آن را فرا گرفته باشد.
وی با اشاره به اهمیت آگاهی افراد از این روش در فرایند کاهش وزن ادامه داد: شاید ابتدا انتخاب افراد برای کاهش وزن دریافت رژیم از یک متخصص تغذیه باشد چراکه بسیاری از افراد در سال های ابتدایی این پژوهش ها چندان با آن آشنایی نداشتند، اما می توان به این امر اذعان کرد که در سال های اخیر توجه افراد در امر کاهش وزن به روش های ذهن آگاهی و آگاهانه خوردن افزایش یافته است و این ناشی از آگاهی و شناخت افراد از این روش در طول این سال هاست. امروزه در این زمینه کتاب هایی وجود دارد که به مردم بینش و آگاهی می دهند. در واقع باید گفت فرایند آن مثبت ارزیابی می گردد و افراد بیشتر از مداخلات روانشناختی برای کاهش وزن بهره می گیرند.
به گفته کچویی، قدم اول در کاهش وزن این است که افراد باید آنچه که هستند را بپذیرند و در این شرایط است که تغییر اتفاق می افتد. در واقع تغییر از پذیرش شرایط کنونی اتفاق می افتد. افراد باید بدن خود را دوست داشته باشند تا بتوانند لاغر شوند و به وزن مطلوب برسند.
این مترجم در ادامه تاکید کرد: داشتن حس بد نسبت به بدن از سوی افراد و سرزنش خود آن هم در طول سال های طولانی این فرایند را کندتر می کند. افراد باید با خود آشتی کنند و خود را دوست داشته باشند تا بتوانند نسبت به تغییر کردن اقدام کنند. همچنین باید در برنامه زندگی و غذاییشان همواره بذرهای تازه بکارند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران