تهدید قحطی نویسنده در آینده ایران جدی است؟
به گزارش وبلاگ فناوری های نو، تهران (پانا) - آمار نشر کتاب در طی چهار ماه گذشته حکایت از فرایند رو به کاهش کتاب های چاپ اول دارد و این اتفاق بی ربط به مسئله کمبود کاغذ نیست و خیلی بعید نیست که کشور در سال های آینده با موضوع کمبود نویسنده روبرو گردد.
آمارهای منتشر شده از سوی خانه کتاب و ادبیات ایران نشان می دهد که تعداد کتاب های چاپ اولی از تعداد 6 هزار و 166 کتاب در ماه مرداد به عدد 5 هزار و 657 کتاب در ماه آبان رسیده است. در مدت این 4 ماه با کاهش کتاب های چاپ اول روبرو هستیم و تداوم کاهش این آمار در ماه های آینده می تواند حکایت از کاهش تعداد نویسندگان ایرانی داشته باشد.
قبل از اینکه کرونا حوزه نشر و کتاب و کتاب خوانی را تحت تأثیر قرار دهد چندین سال بود که با توسعه فضای مجازی روبرو شده بود و این پدیده در جهان تأثیر بسزایی درروند مراجعه به کتاب گذاشته است. درنهایت کرونا و سایه سنگین تحریم و به تبع افزایش قیمت کاغذ منجر به کاهش فراوری کتاب در کشور شد. اکنون صنعت نشر با مشکل جدی کاغذ روبرو شده است. به گفته مدیر انتشارات مفاهیم بسیاری از کتاب ها تا مرحله قبل از چاپ پیش می رود اما به علت نبود کاغذ و قیمت بالای آن به انتشار نمی رسد.
ناشرانی که در بازه زمانی سال 98 تا 1400 ورشکست شدند
ارغوان اشترانی مدیر انتشارات مفاهیم در گفت وگو با پانا به ورشکستگی تعدادی از ناشران در بازه زمانی سال 98 تا 1400 اشاره نموده و می گوید: این ورشکستگی بیشتر شامل ناشرانی بوده که عنوان های کتاب زیادی نداشتند و حدود 10 تا 12 کتاب در سال چاپ می کردند.
وی از تجربه زیسته کاهش حجم ورودی کتاب ها به انتشاراتش سخن می گوید و می افزاید: در 10 سال گذشته، سه واحد 100 متری و یک واحد 40 مترمربعی داشتیم که از کتاب پر و خالی می شد اما حالا فقط واحد 40 متری به جای مانده است و دیگر واحدها را اجاره داده ایم تا بتوانیم از مبلغ اجاره شان انتشارات مان را سرپا نگه داریم.
در سال 1400 هیچ کتابی چاپ نکردیم
اشترانی می گوید: در سال 96 هفته ای 120 هزار نسخه کتاب چاپ می کردیم. در کل سال 98 تیراژ کتاب های مان 120 هزار نسخه شد و در سال 99 تیراژ کتاب های این انتشارات به 60 هزار نسخه رسید و این یعنی 12 عنوان کتاب با تیراژ 5 هزارتایی داشتیم. متأسفانه سال جاری هیچ کتابی چاپ نکردیم و فکر نمی کنم که کتابی چاپ کنیم. این در حالی است که در فروش همان تعداد کتاب هایی که داشتیم نیز به مشکل خوردیم و نتوانستیم آن ها را بفروشیم.
افزایش قیمت 5 هزار تومانی میانگین قیمت کتاب در عرض 4 ماه
آمارهای خانه کتاب حکایت از این دارد که میانگین قیمت کتاب از حدود 56 هزار تومان در ماه مرداد به عدد 61 هزار تومان در ماه آبان رسیده است و این افزایش میانگین قیمت کتاب هم چندان با شرایط بحرانی که این روزها انتشاراتی ها تجربه می نمایند، بی ربط نیست چون تعداد کتاب های منتشر شده نیز در این چهار ماه رو به کاهش است.
مقرون به صرفه ترین کتاب ها مربوط به کودک و نوجوان است
در شرایطی که بیشترین شمارگان کتاب مربوط به حوزه کودک و نوجوان است اما به لحاظ میانگین قیمت کمترین مبلغ به کتاب های این حوزه تعلق دارد و بیشترین مبلغ کتاب متعلق به کتاب هایی با موضوع یاری درسی و علوم ریاضی است.
منبع: خبرگزاری پانا