با این سنگ های بی رحم چه کنیم؟
به گزارش وبلاگ فناوری های نو، بروز سنگ های کلیوی در کشورهای پیشرفته عمدتاً به علت مصرف زیاد پروتئین حیوانی و سدیم به همراه رژیم غذایی کم فیبر می باشد. سنگ های کلسیمی شایع ترین نوع سنگ های کلیوی هستند.
با این سنگ های بی رحم چه کنیم؟
نویسنده:بهاره امیر کلانی زیر نظر دکتر سعید حسینی
بروز سنگ های کلیوی در کشورهای پیشرفته عمدتاً به علت مصرف زیاد پروتئین حیوانی و سدیم به همراه رژیم غذایی کم فیبر می باشد. سنگ های کلسیمی شایع ترین نوع سنگ های کلیوی هستند.
رژیم درمانی در سنگ های کلیوی از نوع اگزالات کلسیم:
کلسیم: به نظرمی رسد دریافت بالای کلسیم از طریق رژیم غذایی باعث کاهش احتمال بروز سنگ کلیه می گردد، در صورتی که مصرف مکمل کلسیم خطر آن را بالا می برد.
اگزالات: کنترل اگزالات رژیم مخصوصا برای افرادی که به تشکیل سنگ های اگزالات حساس هستند مفید می باشد.
امروزه 8 ماده غذایی در این گونه رژیم ها حذف می شوند. این موارد شامل اسفناج، ریواس، چغندر، مغزها، شکلات، چای، سبوس گندم و توت فرنگی می باشند. سایر مواد غذایی حاوی اگزالات عبارتند از: قهوه، کولا، سبزیجات برگ سبز، برگ چغندر، جعفری، بادمجان، پیازچه، محصولات سویا (توفو) و سیب زمینی شیرین. البته باید توجه داشت که مصرف این گروه محدود می گردد و به طور کامل حذف نمی شوند.
سدیم: در موارد، دفع کلسیم زیاد از ادرار، سدیم رژیم غذایی به میزان 3450- 2300 میلی گرم در روز محدود می گردد. قابل ذکر است که 6 گرم نمک حاوی 2400 میلی گرم سدیم می باشد.
پتاسیم: رژیم غذایی غنی از پتاسیم تجویز می گردد زیرا میزان کم پتاسیم رژیم غذایی منجر به افزایش دفع کلسیم و افزایش احتمال تشکیل سنگ های کلسیمی می گردد.
پروتئین: دریافت میانه پروتئین به میزان 1-0/8 گرم به ازای کیلوگرم وزن در روز تنظیم می گردد. مصرف پروتئین گیاهی به پروتئین حیوانی (غنی از پورین) ارجحیت دارد.
کربوهیدرات: کربوهیدرات های ساه محدود می شوند. زیرا موجب افزایش دفع کلسیم و اگزالات در ادرار و از طرفی موجب افزایش جذب کلسیم از روده می گردند.
فیبر: فیبر رژیم غذایی در دستگاه گوارش با اگزالات پیوند شده و به میزان قابل توجهی باعث کاهش سطح کلسیم و اگزالات در ادرار می گردد.
مایعات: مصرف مایعات به میزان 3 لیتر در روز توصیه می گردد.
در مورد بیماران بستری، از رژیم با به جای مانده اسیدی استفاده گردد. مصرف مواد غذایی شامل زغال اخته، الو بخارا، گوشت و نان ادرار را اسیدی می کند. همچنین آب زغا ل اخته جهت اسیدی کردن ادرار به میزان 3 لیوان در روز توصیه می گردد. ویتامین B6 موجب کاهش تولید اگزالات به میزان 50 درصد می گردد و در درمان مفیدمی باشد. بنابراین استفاده از منابع غنی B6 مانند گوشت، غلات کامل و مغزها در رژیم غذایی این بیماران مفید است.منبع:نشریه دنیای تغذیه - ش100
منبع: راسخون