اپیستاکسی (خون ریزی از بینی) و فشار خون بالا
به گزارش وبلاگ فناوری های نو، خون ریزی شدید از سوراخ بینی، بخش داخلی یا حفره بینی یا نازوفارنکس را اپیستاکسی می نامند. اپیستاکسی معمولاً با عنوان خون ریزی بینی شناخته می گردد و یک مشکل شایع در بسیاری از افراد به شمار می رود.
اپیستاکسی چیست
خون ریزی شدید از سوراخ بینی، بخش داخلی یا حفره بینی یا نازوفارنکس را اپیستاکسی می نامند. اپیستاکسی معمولاً با عنوان خون ریزی بینی شناخته می شود و یک مشکل شایع در بسیاری از افراد به شمار می رود.
اپیستاکسی معمولاً به علل مختلفی روی می دهد و در بیشتر اوقات علت آن کاملاً معین نیست. اکنون با دلایل مختلفی که منجر به این عارضه می شود آشنا خواهیم شد و سپس به رابطه بین فشار خون بالا و اپیستاکسی نگاهی می اندازیم.
اپیستاکسی به چه علت رخ می دهد؟
تروما یا ضربه (به بینی): تروما می تواند به علت دست کاری بینی، وارد کردن اجسام خارجی، فین کردن بیش از حد، و حتی درهنگام ضربه ناگهانی به صورت رخ دهد.التهاب: التهاب می تواند به علت آلرژی به چیزی خاص، یا حتی در اثر مصرف داروهای افشانه ای مانند کوکائین به وجود آید.
تلانژکتازی ارثی هموراژیک: یک بیماری اتوزومال غالب است که موی رگها را ضعیف نموده و باعث خون ریزی می شود. اپیستاکسی راجعه یکی از ویژگیهای رایج این بیماری است.
بیماری سپتوم بینی: این بیماری یکی از علل کمتر شایع خون ریزی از بینی قدامی است و شامل گرونولوماتوز وِگنر(واسکولیت سیستمیک مزمنی است که عروق با اندازه کوچک تا میانه را غالباً در دستگاه تنفسی فوقانی (بینی و سینوسها)، دستگاه تنفسی تحتانی (ریه ها) و کلیه ها در گیر می نماید)، بیماری مخرب تیغه میانی، سل و سیفلیس می باشد.
فشار خون بالا: فشار خون بالا نیز به عنوان یکی از علل اپیستاکسی شناخته می شود.
مصرف الکل: مصرف بیش از حد الکل نیز می تواند منجر به اپیستاکسی شود.
کم بود ویتامین C یا K: گفته می شود کم بود این ویتامین ها نیز یکی از دلایل اپیستاکسی است.
تومورها: در هنگام عمل جراحی بینی، خون ریزی می تواند به علت تروما رخ دهد.
گفتنی است که اندازه وقوع اپیستاکسی در زمستان ها بیشتر است. هم چنین طی تحقیقی ثابت شده است که خون ریزی بینی در بچه ها بین 2 - 10 سال، و دربزرگ سالان بین 50 - 80 سال شایعتر است.
انواع خون ریزی قدامی (جلوی بینی)خون ریزی قدامی شایعترین نوع اپیستاکسی است. این نوع خون ریزی در قسمت جلو که دو سوم بینی را تشکیل می دهد و بر روی سپتوم قابل مشاهده است رخ می دهد. این نوع خون ریزی اغلب با فشار دادن قسمت غضروفی بینی یا با ریختن آب سرد بر روی سر و قرار دادن سر بیمار بر روی بالش به حالت آویزان بر طرف می شود. بیشتر خون ریزیهای بینی از عروق شبکه کلسباخ که بخش قدامی سپتوم است و دارای منابع غنی از عروق خونی است منشأ می گیرد.
خون ریزی خلفی (پشت بینی)
در اپیستاکسی خلفی، خون از پشت حلق به سمت بینی راه می یابد. این مورد خون ریزی شدیدتری ایجاد می نماید، زیرا عروق بیشتری در نزدیکی شریان اسفنوپالاتین، پشت تیغه میانی وجود دارند. خون ریزی خلفی احتیاج به درمان و بستری شدن فوری در بیمارستان دارد. در حقیقت تنها 10 درصد خون ریزی های بینی مربوط به خون ریزی خلفی است.اپیستاکسی و فشار خون بالا
آیا فشار خون بالا می تواند باعث اپیستاکسی شود؟ بله، فشار خون بالا به عنوان یکی از علل اپیستاکسی شناخته می شود. با این حال، این مسئله همواره به عنوان بخشی از مباحثات علمی و آماری مطرح بوده است. بسیاری از مطالعات تحقیقاتی ادعا نموده اند که فشار خون بالا یکی از علل اپیستاکسی است، در حالی که، مطالعات تحقیقاتی بسیاری نیز وجود دارند که ارتباط بین این دو را انکار نموده اند. آگاهی از ارتباط بین فشار خون بالا و اپیستاکسی اهمیت بسیاری دارد زیرا فشار خون بالا مانند اپیستاکسی در بین افراد بسیار شایع است. اپیستاکسی خلفی معمولاً در بیمارانی رخ می دهد که به علت بیماریهای متعدد دارای عروق شکننده ای هستند، و احتیاج به اقدامات درمانی فوری دارد.فشار خون بالا در افراد مسن شایعتر است. پزشکان هم چنین معتقدند که بیماران مسن معمولاً به انواع شدید بیماری اپیستاکسی دچار می شوند. از این رو، ما فرض می کنیم که در یک شرایط طبیعی بین سن فرد و شدت خون ریزی از بینی ارتباط مستقیم وجود دارد. علت منطقی فرضیه فوق از این واقعیت سر چشمه می گیرد که با بالا رفتن سن افراد عروق خونی و شریانها خاصیت الاستیکی خود را از دست می دهند. فشار خون بالا به شریانها آسیب می رساند. و این عمل باعث کاهش انبساط و انقباض شریانها شده و منجر به خون ریزی از ناحیه خلفی بینی می شود. با این حال، این تنها علت ایجاد کننده اپیستاکسی خلفی نمی باشد. همان طور که در بالا ذکر شد اپیستاکسی خلفی به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. این بیماری به حدی شایع است که بسیاری از بیماران در منزل به مداوای آن می پردازند، مگر این که به صورت مکرر اتفاق بیفتد.
دکتر لویت گفت فشار خون خود را کنترل کنید. افراد دارای فشار خون بالا مستعد خون ریزی بینی هستند، اگر مبتلا به فشار خون بالا بوده و دچار پارگی رگهای خونی شوید بهتر است این پارگی در خارج از حفره جمجمه ایجاد شود زیرا در داخل باعث سکته مغزی می شود. مثل این که خداوند در بدن ما یک سوپاپ تخلیه تعبیه نموده است.
ما گمان می کنیم، حتی اگر بحث و مصاحبه در خصوص ارتباط بین فشار خون بالا و اپیستاکسی به اثبات نرسد، همه ما از اثرات مختلف فشار خون بالا آگاهی داریم و باید تمام کوشش خود را برای پیش گیری از آن انجام دهیم. هرگز نسبت به خون ریزی مکرر از بینی بی اعتنا نباشید، و بلا فاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.
منبع:راسخون
منبع: راسخون